maandag 11 februari 2013

Kaart Gelderland en Arnhem - Vakantie Nederland

Kaart Gelderland, steden, wegen, spoorwegen, rivieren: CIA
Gelderland is een van de twaalf provincies van Nederland. De provincie ligt in het midden en het oosten van het land en telt 2.013.903 inwoners (september 2012). De hoofdstad is Arnhem.

Gelderland is de grootste Nederlandse provincie en grenst in het noordoosten aan de provincie Overijssel, in het zuiden aan Limburg en Noord-Brabant, in het zuidwesten aan Zuid-Holland en in het westen aan Utrecht.

In het oosten grenst de provincie aan de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen van buurland Duitsland.

Gebieden
Gelderland is ingedeeld in zogenoemde “hoofdgebieden” en “kleinere gebieden”. De hoofdgebieden zijn de Achterhoek, Rivierenland en de Veluwe.

De kleinere gebieden zijn de Tielerwaard, het Rijk van Nijmegen, de Betuwe, Land van Maas en Waal, IJsselvallei, Bommelerwaard, Gelderse Vallei en Liemers.

De Veluwe vormt het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Op de Veluwe liggen grote bossen en ongeveer de helft van de heidevelden die Nederland nog rijk is.

Rivieren
Gelderland wordt doorsneden door de rivier de Rijn. Aftakkingen van deze rivier zijn de Waal en IJssel. De Maas vormt in het zuiden de grens met de provincie Noord-Brabant.

Gemeenten Gelderland
Gelderland is bestuurlijk ingedeeld in 56 gemeenten. Dit zijn Aalten, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Berkelland, Beuningen, Bronckhorst, Brummen, Buren, Culemborg, Doesburg, Doetinchem.

Druten, Duiven, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Geldermalsen, Groesbeek, Harderwijk, Hattem, Heerde, Heumen, Lingewaal, Lingewaard, Lochem, Maasdriel, Millingen aan de Rijn, Montferland.

Neder-Betuwe, Neerijnen, Nijkerk, Nijmegen, Nunspeet, Oldebroek, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Overbetuwe, Putten, Renkum, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal, Scherpenzeel, Tiel.

Ubbergen, Voorst, Wageningen, West Maas en Waal, Westervoort, Wijchen, Winterswijk, Zaltbommel, Zevenaar, Zutphen.

Vakantie
Gelderland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer de prachtige natuur en de historische steden.

Veel bezoekers trekken de Betuwe en de Veluwe, met vele campings, vakantiehuisjes en wandel- en fietsroutes.

De Veluwe bestaat uit de centraal gelegen Hoge Veluwe en de vier grensgebieden Noordelijke Kuststrook, IJsselvlakte, Veluwezoom en Gelderse Vallei.

In het gebied liggen een aantal belangrijke natuurgebieden, waaronder Het Nationale Park De Hoge Veluwe, het Nationaal Park Veluwezoom, de Koninklijke Houtvesterij Het Loo en de natuurmonumenten Deelerwoud en Planken Wambuis.

Gelderse Poort
De Gelderse Poort, bij Nijmegen, is een grensoverschrijdend natuurgebied aan de oevers van de Waal in Nederland en Duitsland.

Het natuurgebied heet naar de plek waar de Rijn zich door een stuwwal heen werkt, die zich tijdens de ijstijd heeft gevormd, en zich begint te splitsen. Deze locatie is het begin van de Rijndelta.

Steden Gelderland
Naast de hoofdstad Arnhem zijn een aantal steden in Gelderland: Nijmegen, Apeldoorn, Ede, Doetinchem, Barneveld, Zutphen, Wageningen, Harderwijk, Doesburg, Ermelo, Zevenaar.

Arnhem is een historische stad aan de Neder-Rijn. De stad heeft ongeveer 150.000 inwoners en is na Nijmegen de tweede stad in de provincie.

De stad is onderdeel van de conurbatie “Stadsregio Arnhem-Nijmegen”, een regio die ruim 700.000 inwoners telt.

Kaart Gelderland
De onderstaande blanco kaart toont de ligging van de gemeenten in de provincie Gelderland.

Kaart Gelderland gemeenten: CBS